NÅR: Vår 2019  2 måneder     MENTOR:  Marianne Kleveland (Ruter)   HVA:  Service design / Tjeneste design
AldersBussen er et tilrettelagt kollektivtransport tilbud for barnehager og eldre over 67 år. Tjenesten fungerer som en kollektiv-taxi og skaper en mer behagelig og tilrettelagt reise fra A til B. Prosjektet er i samarbeid med Ruter.
Problemstilling fra Ruter.
Hvordan sørge for at bussopplevelsen er mer behagelig ?
Etter mange intervjuer ble det fort tydelig at barn på bussen er en stor stress og irritasjons faktor for både barnehageansatte og medreisende. For å finne ut hva det er som gjør reisen ubehagelig ble jeg med barnehager på tur, snakket med ansatte og andre reisende på rød buss.
Utifra fakta og info jeg fikk av å snakke med barnehageansatte som for eksempel at barnehager er pålagt til å dra på tur 1-2 ganger i uken, og at de planlegger tur-dagene sine på forhånd lagde jeg meg en forenklet brukerreise av dagens situasjon under.
Hva finnes ? 
Det første jeg tenkte var egen buss barnehager, men så leitet jeg litt for å se hva som finnes av tjenester og da kom jeg over noe som heter aldersvennlig transport. 
Aldersvennlig transport er et tilbud for eldre over 67 år i bydel sagene , nordre og vestre aker som fungerer som et kollektiv taxi. Bussen har 11 seter er knall rosa og er tilrettelagt for rullestol.
Problemstilling: 
Hvordan kan reisen med kollektivtransport tilrettelegges for barnehager og inkluderes i alderstransporten for å skape en sosial verdi ?
Tåsen Seniorsenter 
For å finne ut av hva de faste passasjerene fra aldersvennlig transport tenker om ideen av å ha med barn på bussen tok jeg meg en tur til Tåsen seniorsenter for å snakke med de eldre. Her var det masse positivitet til konseptet men også noen spørsmål. 
Gunnar 69 år: " Jeg får masse energi av barn."
Else 71 år: " Det er bare koselig med barn på bussen, gjør ingenting at de litt høylytte."
Per 68 år:" Men er det plass til oss også da ?"​​​​​​​
Prototyping
Jeg fikk med meg 2 av barnehagene jeg har hatt tett kontakt med i konsept utviklingen hele veien til å bli med på en tur med den rosa bussen.
Jeg delte opp guppene så gruppe 1. var 5 barn og 1 voksen mellom 5-6 år. Gruppe 2. var 4 barn og 2 voksene mellom 3-4 år. Først kjørte vi 30 min uten eldre på bussen får at jeg kunne observere hvordan bussturen var annerledes fra de jeg hadde observert på vanlig rød buss. 
Så kom det eldre over 67 år på bussen som ikke var informert om at en barnehage skulle være med på turen. Veldig fort oppstod det kontakt mellom gammel og ung. Alle snakket med alle og det ble mye latter på bussen. Når en passasjer kom på eller skulle av ble det en felles " Hei / hade " noe som fikk personen til å smile.  
Konklusjon fra prototyping 
Alle som tok bussen fikk jeg intervjuet etter turen. Det inkluderer: barna , de eldre , barnehageansatte og bussjåføren.
Barnehageansatte: "Bussturen var mye mer avslappende og sikker enn det vi er vant til. At alle barna hadde sitt eget sete og var samlet på et sted gjorde turen mer behagelig og vi fikk tid til å lære bort mer til barna."
Barna: "Kjempe gøy med rosa buss, jeg lærte masse nytt."
Bussjåføren: "Synes det bare er hyggelig med barn, liker å hjelpe til med belte."
Eldre over 67: "Ble positiv overrasket av å komme inn på bussen med barn. Å snakke med barna gir meg livsglede."
 Stemningen på bussen var unik og inkluderende. Alle koste seg og kom i kontakt med hverandre. Selvfølgelig var det også små ting som betalingsmåte for barnehager, barnas sikkerhet i forhold til barnesete og plass som kom opp på turen. 

Løsning
Min løsning går ut på å lage et busstilbud som inkluderer barnehager  og eldre over 67år i Aldersbussen og som gir en unik opplevelse samt en mer behagelig tur for alle. Begge brukerne har mange flees behov og gir bye glede til hverandre. I min løsning har jeg jobbet med booking, betaling med også plass.
Under kan du se en brukerreise som viser noen nøkkelpunkter i en slik tjeneste og hvordan samkjøringen fungerer. 
( trykk på første bilde og blad )
Utsnitt av nettside løsning

Nettside testing med bruker 
Back to Top